Top Sirloin filejas tartars: Sergeja Gjača recepte

10.04.2025

Elegants liellopa Top Sirloin filejas tartars ar Parmezānu, pasniegts uz apceptas maizes ar rukolu un olas dzeltenumu. Šajā receptē izmantojam mūsu veikalā pieejamo svaigo Top Sirloin fileju.

Ātrs receptes pārskats

Sagatavošanas laiks:

15 minūtes

Gatavošanas laiks:

3 minūtes (maizes apcepšanai)

Kopējais laiks:

18 minūtes

Porcijas:

2-4

Sarežģītība:

Viegla


Vai esat gatavi izbaudīt delikātu tartaru, kas atklāj īstu liellopa Top Sirloin filejas garšu? Šī delikatese ar bagātu vēsturi radusies Francijā, bet nosaukumu ieguvusi, pateicoties tatāru cilšu tradīcijai ēst svaigu gaļu.

Top Sirloin ir premium gaļas griezums, kas iegūts no liellopa muguras augšējās daļas (gurna tuvumā). Šis griezums ir viens no maigākajiem liellopa gabaliem ar intensīvu, bagātīgu garšu un minimālu tauku saturu, kas to padara ideālu tartara pagatavošanai.

Šajā receptē Sergejs Gjačs dalās ar savu īpašo pieeju – premium kvalitātes Top Sirloin fileja, rūpīgi sakapāta un harmoniski papildināta ar precīzi izvēlētām garšvielām.

Pagatavošanas drošība sākas ar izcilu izejvielu – tikai svaiga liellopa Top Sirloin fileja no uzticamiem piegādātājiem. Mikroorganismi parasti mīt tikai uz produkta virsmas, tāpēc izmantojam veselu gabalu, nevis malto gaļu. Tīri darba rīki, pareiza uzglabāšana un pagatavošana tieši pirms pasniegšanas ir būtiski. 

Jāatceras – grūtniecēm, maziem bērniem, senioriem un cilvēkiem ar novājinātu imunitāti šāds ēdiens nav piemērots.

Par receptes autoru

Sergejs Gjačs, restorānu Fabrika un Allora šefpavārs, ir īsts garšu meistars! Viņš tic, ka ēdiena garša ir cieši saistīta ar to, kādā noskaņojumā to gatavo – jo labāks garastāvoklis, jo gardāks ēdiens. Sergejs lieliski prot apvienot klasisko ar jauno, vienmēr izvēloties tikai svaigākos un labākos produktus. Kad viņš darbojas virtuvē, top ne tikai ēdiens, bet īsts garšu piedzīvojums!


Sastāvdaļas

Tartaram

  • 200 g Top Sirloin filejas

  • 1 neliels sīpols, smalki sakapāts

  • 2 ēdamk. sālītu gurķu vai kaperu, smalki sakapātu

  • 1 ēdamk. svaigu pētersīļu, smalki sakapātu

  • 1 olas dzeltenums + papildu dzeltenumi pasniegšanai (pēc izvēles)

  • 1 tējk. Dižonas sinepes

  • Sāls un melnie pipari pēc garšas

  • Šķipsniņa kajēnas piparu

  • 2 ēdamk. olīveļļas

  • 1 ēdamk. Vorčesteras mērces

Pasniegšanai

  • Nelielas bagetes šķēles vai ciabatta maize

  • Olīveļļa maizes apcepšanai

  • Sauja rukolas vai citu svaigu zaļumu

  • Parmezāna siers vai cietais kazas siers

  • Svaigi malti melnie pipari


Pagatavošana

Tartara sagatavošana

  1. Liellopa Top Sirloin fileju sagrieziet nelielos, vienmērīgos kubiņos (apmēram 0,5 cm).

  2. Lielā bļodā ielieciet sagriezto gaļu.

  3. Pievienojiet smalki sakapātu sīpolu.

  4. Pievienojiet sālītus gurķus vai kaperus.

  5. Pievienojiet smalki sakapātus pētersīļus.

  6. Pievienojiet olas dzeltenumu, Dižonas sinepes, sāli, piparus un kajēnas piparus.

  7. Pielejiet olīveļļu un Vorčesteras mērci.

  8. Visu rūpīgi, bet viegli samaisiet, lai sastāvdaļas vienmērīgi sajauktos. Centieties nepārstrādāt gaļu.


Pasniegšana

  1. Bagetes vai ciabattas šķēles apcepiet pannā ar nedaudz olīveļļas, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.

  2. Uz šķīvja vispirms novietojiet apceptu maizi.

  3. Uz maizes uzlieciet saujiņu rukolas vai citus svaigus zaļumus.

  4. Uz zaļumiem novietojiet tartara porciju, viegli noblīvējot to ar karoti.

  5. Virsū tartaram uzrīvējiet Parmezānu vai cieto kazas sieru.

  6. Pēc izvēles tartara virspusē var uzlikt vēl vienu svaigu olas dzeltenumu.

  7. Noslēgumā pārkaisiet ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.


Šefpavāra padomi

  • Izmantojiet augstas kvalitātes, svaigu Top Sirloin fileju. Ideālā gadījumā gaļai jābūt nedaudz atdzesētai, bet ne sasaldētai.

  • Gaļu labāk sagriezt ar asu nazi, nevis malt. Tā saglabāsies labāka tekstūra un garša.

  • Tartaru vislabāk pagatavot tieši pirms pasniegšanas. Svaigi sagatavots tartars būs visgaršīgākais!

  • Visas sastāvdaļas jāsagriež vienmērīgi mazos gabaliņos, lai iegūtu ideālu tekstūru.

  • Ja neesat olu dzeltenuma cienītājs, varat to nelikt. Tartars būs gards arī bez tā.


Dzērieni, kas papildinās maltīti

  • Vīns: Sauss sarkanvīns, piemēram, Pinot Noir vai Sangiovese

  • Alus: Viegls stout vai amber ale

  • Bezalkoholiskie dzērieni:

    • Dzērveņu-ābolu sulas maisījums ar nedaudz rozmarīna

    • Plūškoka toniks (bezalkoholisks) ar citrona miziņu

    • Ingvera limonāde ar timiānu

    • Dzirkstošais ūdens ar svaigām sarkanajām ogām


Dalieties ar saviem rezultātiem!

Vai esat pagatavojuši perfektu Top Sirloin tartaru, sekojot šai receptei? Mēs priecāsimies redzēt jūsu rezultātus! 

Dalieties ar savām fotogrāfijām sociālajos tīklos, lietojot #ceplisi, vai atsūtiet tās uz e-pastu. 

Labu apetīti un radošu gatavošanu!