Tri-tip steiks
Garša un aromāts | Bagātīga gaļas garša |
Tekstūra | Stingra ar labu marmorizāciju |
Ideālā gatavošanas metode | Lēna cepšana, griežot pret šķiedru |
Ieteicamais gatavības līmenis | Medium rare |
Labākā garšas saderība | Syrah sarkanvīns, rozmarīns, pikanta chipotle mayo |
Tri-tip steiks – sulīgs un liess steiks no augšstilba, ar unikālu trīsstūrveida formu. Šis Kalifornijas virtuvē iecienītais griezums izceļas ar savu izteikto gaļas garšu un interesanto šķiedru struktūru.
Šis ir svaigs steiks, bez nogatavināšanas – tīra, dabiska garša. Tri-tip ir salīdzinoši liess griezums, bet pareizi pagatavots tas būs sulīgs un maigs. Ideāli piemērots gan grilēšanai veselā gabalā, gan cepšanai cepeškrāsnī.
Ja meklējat līdzīga izmēra gaļas gabalus kompānijai, iesakām izmēģināt veselo Picanha gabalu, kas piedāvā nedaudz treknāku un intensīvāku garšas profilu.
Rūpīga iepakošana un uzglabāšana
Tri-tip steiku iepakojam vakuumā, kas aizsargā gaļu no oksidēšanās. Šis iepakojums saglabā produkta svaigumu un novērš pelēkas nokrāsas veidošanos – pazīmi, ka gaļā sākušas vairoties baktērijas un tā vairs nav piemērota lietošanai svaigā veidā.
Ražošanā uzglabājam gaļu 0 līdz +2°C temperatūrā. Šādos apstākļos vakuumiepakota gaļa var saglabāt kvalitāti līdz 2–4 mēnešiem, taču uz etiķetes norādām 8 dienu termiņu. Tas tāpēc, ka mājas ledusskapī temperatūras svārstības un biežā durvju virināšana saīsina produkta derīguma laiku.
Lai baudītu augstāko kvalitāti, sekojiet uz iepakojuma norādītajiem uzglabāšanas nosacījumiem.
Kā vislabāk pagatavot Tri-tip steiku
Gatavības temperatūras:
- Rare: 50–52°C
- Medium rare: 55–57°C (ieteicamā gatavības pakāpe, lai saglabātu sulīgumu)
- Medium: 60–63°C
- Well done: 70°C+ (nav ieteicams, jo gaļa var kļūt sausa)
Noņemiet Tri-tip steiku no uguns, kad tā iekšējā temperatūra ir par 3°C zemāka par vēlamo, jo atpūtas laikā tas sasniegs optimālo gatavību. Precīzākai gatavībai obligāti izmantojiet gaļas termometru, īpaši šim griezumam ar mainīgu biezumu.
Gatavošanas metodes Medium rare gatavības pakāpei (veselam Tri-tip 1–1.4 kg):
- Reverse Sear metode (ieteicamā):
- Cepiet cepeškrāsnī 120°C temperatūrā 35–45 minūtes līdz iekšējā temperatūra sasniedz 52–54°C
- Ātri apcepiet uz ļoti karstas pannas vai grila 1–2 minūtes no katras puses
- Ļaujiet atpūsties 15 minūtes pirms griešanas
- Grilēšana (divzonu metode):
- Grilējiet vispirms uz netiešā karstuma 15–20 minūtes
- Pārvietojiet uz tiešo karstumu un apcepiet 3–4 minūtes no katras puses
- Ļaujiet atpūsties 15 minūtes
- Cepeškrāsnī:
- Apbrūniniet gaļu karstā pannā 2–3 minūtes no katras puses
- Cepiet 190°C temperatūrā 20–25 minūtes līdz vēlamajai iekšējai temperatūrai
- Ļaujiet atpūsties 15 minūtes
Gatavošanas metodes Medium rare gatavības pakāpei (individuāliem Tri-tip steikiem 200–300 g):
- Grilēšana:
- Grilējiet uz vidēji augstas uguns 4–5 minūtes no pirmās puses
- Apgrieziet un grilējiet 3–4 minūtes no otras puses
- Ļaujiet atpūsties 5 minūtes
- Cepšana pannā:
- Apcepiet uz karstas pannas ar eļļu 4 minūtes no pirmās puses
- Apgrieziet un cepiet 3 minūtes no otras puses
- Pielejiet sviestu, ķiploku un timiānu pēdējā minūtē aromāta uzlabošanai
- Ļaujiet atpūsties 5 minūtes
Griešanas padoms: Tri-tip ir unikāls ar to, ka tam ir divas dažādu virzienu šķiedras. Lai pareizi sagrieztu:
- Atrodiet gaļas centru, kur satiekas šķiedru virzieni
- Pārgrieziet steiku divās daļās pa šo līniju
- Grieziet katru daļu perpendikulāri tās šķiedru virzienam plānās šķēlēs (5–7 mm)
Kā mums patīk pasniegt Tri-tip steiku
- Klasiskā Santa Maria BBQ stilā – Grilēts vesels un sagriezts plānās šķēlēs ar jūras sāli un ķiploku sviestu.
- Ar sarkanvīna un melno piparu mērci – Intensīvs papildinājums bagātīgajai garšai.
- Ar čimičuri mērci un grauzdētiem dārzeņiem – Svaigs un garšas bagāts salikums.