Svaiga liellopa fileja
Garša | Maiga |
Tekstūra | Īpaši maiga, maz tauku |
Pagatavošana | Cepšana, grilēšana |
Kur izmantot | Steiks, cepetis, tartars, velingtons |
Liellopa fileja (Tenderloin) ir gaļas mākslas darbs – tā nāk no muguras daļas, kur muskuļi dzīvniekam ir vismazāk noslogoti. Tieši tāpēc šis griezums ir tik īpašs savā maigumā.
Šis ir viens no liesākajiem liellopa griezumiem – minimāls tauku un saistaudu daudzums piešķir tai gandrīz zīdainu tekstūru. Rezultātā tiek iegūta izsmalcināta, sviestaini maiga gaļa, kas kūst mutē.
Fileja ir universāls griezums – to var ātri apcept pannā, grillēt, gatavot sous vide metodē, sagriezt medaljonos vai pat pagatavot izsmalcinātu tartaru un liellopa wellington..
Ja jums patīk filejas maigums, pamēģiniet arī mūsu Top Sirloin – tas ir līdzīgi maigs griezums.
Rūpīga iepakošana un uzglabāšana
Liellopa fileju iepakojam vakuumā, kas aizsargā gaļu no oksidēšanās. Šis iepakojums saglabā produkta svaigumu un novērš pelēkas nokrāsas veidošanos – pazīmi, ka gaļā sākušas vairoties baktērijas un tā vairs nav piemērota lietošanai svaigā veidā.
Ražošanā uzglabājam gaļu 0 līdz +2°C temperatūrā. Šādos apstākļos vakuumiepakota gaļa var saglabāt kvalitāti līdz 2–4 mēnešiem, taču uz etiķetes norādām 8 dienu termiņu. Tas tāpēc, ka mājas ledusskapī temperatūras svārstības un biežā durvju virināšana saīsina produkta derīguma laiku.
Lai baudītu augstāko kvalitāti, sekojiet uz iepakojuma norādītajiem uzglabāšanas nosacījumiem.
Kā vislabāk pagatavot svaigu liellopa fileju
Gatavības temperatūras:
- Blue (Bleu): 43-46°C (īpaši lielajiem gardēžiem - silts, bet gandrīz jēls centrs ar maksimālo maigumu)
- Rare: 50–52°C (ideāla izvēle, lai izceltu filejas dabisko maigumu un intensīvāko garšu)
- Medium rare: 55–57°C (arī laba izvēle, saglabā sulīgumu)
- Medium: 60–63°C (nav ieteicams, jo fileja var kļūt sausa)
- Well done: 70°C+ (nav ieteicams - ievērojami samazina kvalitāti)
Noņemiet liellopa fileju no uguns, kad tās iekšējā temperatūra ir par 3°C zemāka par vēlamo, jo atpūtas laikā tā sasniegs optimālo gatavību. Precīzākai gatavībai vienmēr izmantojiet gaļas termometru.
Gatavošanas laiki Rare gatavības pakāpei (Tenderloin 5-7 cm diametrā):
- Grilēšana: Grilēt uz vidēji augstas uguns 3-4 minūtes no katras puses, ļaut atpūsties 8-10 minūtes.
- Cepšana pannā: Apcept uz karstas pannas 2-3 minūtes no katras puses, pēc tam likt 180°C cepeškrāsnī 6-8 minūtes.
- Reverse Sear metode: Gatavot cepeškrāsnī 120°C temperatūrā 25-35 minūtes līdz sasniegta 47–49°C iekšējā temperatūra, pēc tam ātri apcept uz karstas pannas vai grila 30-45 sekundes no katras puses.
Padoms: Gatavošanas laikā apslaciet gaļu ar sviestu, lai piešķirtu tai vairāk garšas.
Kā mums patīk pasniegt svaigu liellopa fileju
- Filejas steiks ar sviesta garšaugiem – klasiski cepts filejas gabals, pasniegts ar kausētu sviestu, ķiplokiem un rozmarīnu.
- Liellopa filejas tartars – svaigi sasmalcināta gaļa ar kapariem un salītiem gurķiem, citrona sulu, sinepēm, olu dzeltenumu un kapātajiem sīpoliem, radot izsmalcinātu garšu kombināciju.
- Filejas medaljoni ar piparu mērci – Biezi sagriezti medaljoni, apcepti un pasniegti ar krēmīgu piparu mērci un kartupeļu biezeni.
velingtons izdevās ļoti garšīgs un sulīgs
Kā vienmēr izcila
Super labi
Perfekta
Kvalitatīvi produkti
Fantastiska, neko labāku nevar vēlēties.
Все очень хорошо
Ļoti laba gaļa. Esmu priecīga, ka atradu šo lielisko vietu, kur nopirkt svaigu gaļu plašā izvēlē
Labi produkti un ātra piegāde